Myggenäs skolas stafettsagor

Här får ni ta del av (nästan) alla våra fantastiska stafettsagor. Resten kommer att läggas in här på bloggen så fort vi lyckas lägga vantarna på dem.

Som ni kommer märka har grupperna gått till väga på lite olika sätt när de skrivit sina sagor, men det gör bara det hela ännu bättre. Så, luta er tillbaka, läs och njut:

 1. Ida gick till affären och köpte godis. Hon höll hårt i påsen. När hon kom hem skulle hon få äta av det. Hon öppnade påsen, men där fanns inget godis. Istället var det en sten i. Den stenen var en guldklimp. Varför var det en guldklimp däri?  Och varför hade den ben och ögon och armar? Guldklimpen var värdefull förstod Ida. Hon sprang genast till en mataffär och frågade om hon fick köpa affären. Dom sa ja och Ida skrev på en lapp. Och alla kunder gick. Mannen som hade fått guldklimpen fick syn på att guldklimpen kläcktes till en drake och draken kunde prata och spruta eld. Draken såg ut som en pytteliten ödleunge. Den hade vingar och den flög iväg från mannen tillbaka till Ida. Draken var en decimeter lång mellan vingspetsarna och mellan huvudet och svansspetsen var den ungefär två decimeter. När draken kommer tillbaka till Ida förstår inte hon att det är guldklimpen som blivit en drake men draken sa hej till henne och förklarade. Ida gav honom en fisk och då växte han och blev stor som en örn och blev ett önskedjur. De önskade sig allt de ville ha i hela världen och Ida åt allt godis i affären. Sedan gick de hem och lade sig!
  SLUT!
 2. Ida gick till affären och köpte godis. Hon höll hårt i påsen. När hon kom hem skulle hon få äta av det. Hon öppnade påsen, men där fanns inget godis. Istället var det en minidrake i påsen som hade ätit upp allt godis. Ida gick igen till affären och köpte några andra godis men det var hål i påsen med det märkte inte Ida. Draken blev större och huset gick sönder. Ida märkte inte att det var hål i påsen och gick hem igen. Då får Ida se att draken ätit upp hela huset. Ida får panik för mamma kommer snart hem. Hon springer runt i cirklar och skriker hjälp! Draken ser Ida, ryter till och skickar en eldflamma mot henne och flyger sedan iväg till Paris. Ida säger till mamma att huset är borta och mamma svimmar. Draken kommer tillbaka och kräks på Ida och det är huset! Fast det var massa slem på!. De lever tillsammans fria och glada.
 3. Ida gick till affären och köpte godis. Hon höll hårt i påsen. När hon kom hem skulle hon få äta av det. Hon öppnade påsen, men där fanns inget godis. Istället låg det en annan påse i påsen! I den påsen ligger det en mus. Ida häller ut musen, då var det godis kvar i botten. Musen äter upp godiset. Ida blir arg och börjar gråta. Musen mår inte bra, han mår illa av allt godis. Musen kräks och Ida var ledsen. Musen kryper iväg till ett litet hål och Ida sprang efter men hon kunde inte komma igenom hålet. Så hon gick och köpte nytt godis och såg en tjuv. Hon följer efter tjuven och skriker på henne. Tjuven fortsätter springa och Ida springer efter. Ida blir arg för att tjuven försöker att fly. Hon kastar en boll på henne. Ida ber en vuxen om hjälp att ringa till polisen. Polisen svara och säger att de ska skicka poliser. De kommer och tar fast tjuven. Hon får en guldstjärna som tack för hjälpen som var av riktigt guld. Hon går hem med nytt godis!
 4. Uppe på vinden står en gammal kista som är låst. Lena och Hans hittar nyckeln och går uppför trappan. Med stor spänning öppnar de kistan och vad får de se?

  Jo, där överst ligger en kanin. Under kaninen ligger ett ägg. Ägget hade bruna prickar på sig men det var inget ägg.

  Det var en kaninunge i ägget. Ungen luktade gammalt ägg och citron.

  Lena och Hans tvättar ungen med tomatsås. När den är tvättad färdig så smiter den. Kaninungen ser en arg gubbe som välter ett bord. Han fångar kaninen och då kissar den på gubben. Gubben blir så arg så han ropar heja Blåvitt!! Han tar med sig kaninen hem. Då sa han istället Heja Kalle!! Då kissar kaninen en gång till på honom.

  Då kommer ambulansen för gubben var helt gul och kaninen som var tvättad i tomatsås trodde de var alldeles blodig.

  Som tur är lyckas kaninungen rymma. Han springer in i ett höghus och träffar en sur gubbe som jagar iväg honom.

  Kaninungen rånar en Ferrari F40 och kör hem till Hans och Lena där han blir klappad.

 5. Uppe på vinden står en gammal kista som är låst. Lena och Hans hittar nyckeln och går uppför trappan. Med stor spänning öppnar de kistan och vad får de se?

  Jo, där överst finns det en massa bestick. Det är fina bestick. De är från medeltiden. De är gjorda av guld och silver. Det finns bara en gaffel. Den är gjord av brons. På lådan står det prinsen av Amerika. Längst ner i kistan finns det en liten kista. I den finns det rubiner. Det finns också 1000 knivar.

  I den lilla kistan finns en underskrift från prinsen av Amerika. Han hade smetat sås på papperet.

  Hans och Lena kastar bort båda kistorna i havet. Hans ångrar sig och hämtar upp kistorna igen. Då var kistorna tomma……

  Det hade varit en vattenrånare där. Vattenrånare hade bränt upp allt.

  Hans sköt ut sig i vattnet och det blev en vattenportal till ett bra land. I landet hittar de mycket diamanter och smaragder. Landet hette Röda landet. Marken var så vass att man behövde ha speciella skor. Tiden i vårt land ändras inte utan när de kommer tillbaka är allt som tidigare.

  I det Röda landet gör Hans och Lena en ny portal så att de kommer tillbaka hem igen.

 6. Uppe på vinden står en gammal kista som är låst. Lena och Hans hittar nyckeln och går uppför trappan. Med stor spänning öppnar de kistan och vad får de se?

  Jo, där överst ligger det guldpengar som blänker. De tar ner händerna i kistan och kastar upp pengarna i luften. De känner sig rika. I kistan hittar de också en ledtråd. Ledtråden ligger i ett skrin och på ett pergament står det att de skall leta efter fler guldpengar som finns överallt och så skall de följa dessa.

  Hans och Lena går ner i källaren och där hittar de mer guldpengar. De hittar mer och mer guldpengar och följer dem tills de kommer till en skog. Inne i skogen hittar de ett hus där dörren är låst. Där inne bor en gubbe med en hund. I huset finns en skatt som är en guldmedalj.

  Gubben i huset är mystisk, de blir rädda när de ser honom. Gubben öppnar dörren och blir irriterad över att Hans och Lena är där. Han skriker att de inte skall vara där för det finns en förbannelse och det är farligt för barn. Gubben vill ha skatterna för sig själv. Hans och Lena springer och gömmer sig bakom ett träd utan att bli sedda.

  Hans och Lena tar alla guldpengar och kastar i havet. De önskar att de var hemma. Vid vattnet ser de en bit av ett papper, det är blött och de tar upp det. Det är en bild av en fisk på pappret och det står , Tack för att ni skyddar havet. På baksidan visas vägen hem. De går hem till mamma och pappa.

 7. Mataffären.

  Någon blev rånad och pengarna blev stulna och tjuven heter Ulle. Dom som jobbade i affären ringer polisen. Polisen kom och förhörde Ulle. Han berättade att han är fattig.Han smet sedan och handlade för pengarna.

  Ulle köper böcker, knivar, mat och godis för pengarna.

  I affären ser det ut så här..

  Den är stor, den är nyttig för att snacks kostar mycket men inte på lördag och söndag. För att man ska äta då.

  Ulle köpte sitt godis på vardagarna därför var han fattig.

  Här slutar berättande och det blir en diskussion kring sagan. Det kom upp många olika frågor och påståenden som:

  • Varför är det alltid killar som är kriminella?
  • Är det så att det bara är killar?
  • Varför då?
  • Nej det finns tjejer som också tjuvar.
  • Varför slåss killar?
  • För dom är hårda.
  • Vaddå hårda? Har dom extra hårt skinn?
  • Nej, dom är hårda i hjärtat och tuffa.
  • Det är ju faktiskt inte tjejer som slåss på natten?
  • Jo ibland.
  • Varför var det killar som bombade?
  • Varför gjorde dom det?

  Så här fortsatte tankarna och frågorna.

 8. Det är i skogen och någon är där. Någon är Karin. Hon står och tittar på mig, Felix. Sedan kom Olle och dom började leka.

  Dom lekte kurragömma. Olle gömmer sig bakom ett löv. Å självklart så hittar Karin honom.

  Dom fortsatte att leka och Karin gömmer sig i ett hål. Men det var ett björnide. Björnen drog i Karin men hon spelade död för det ska man göra. Men det var en snäll björn som bara ville vara med och leka.

  Ja du får gärna vara med oss. Han gömde sig i sitt ide och Karin och Olle kunde inte hitta honom.

  Så dom gick hem. Då blev björnen ledsen för dom hade ju gått ifrån honom. Han gick efter dom. När mamma och pappa såg björnen så svimmade dom. Då undrar björnen varför ingen tycker om honom.

  Då kom Karin och Olle och satte sig på björnens rygg och björnen sprang runt huset med dom. Det var jätteroligt.

 9. Det var en gång en tidig morgon ute på landet. Det var helt stilla och tyst men plötsligt så hördes ett ljud ifrån en buske.

  Det var en påskhare som tittade fram och hade med sig ett påskägg fyllt med godis och med vackra färger på det.

  Bonden och hans fru var i ladugården och mjölkade korna och sedan gick de in i huset för att laga pannkakor. På gården fanns det också hönor så det fanns både ägg och mjölk till pannkakorna.

  Pannkakorna blev supergoda och bonden bestämde sig för att göra en pannkakstårta.

  Dom bjöd in påskharen och katterna att smaka på tårtan. Under tiden gick bonden ut och släppte ut hönsen.

  Så när bonden kom in igen så var tårtan uppäten och han fick ingen själv. Då blev han arg och bestämde sig för att göra en ny tårta. En riktigt stor en för den skulle inte katterna orka att äta upp.

  Då tänker bonden att det finns barn på gården bredvid så han går dit och knakar på dörren. Och när dörren öppnas så står det en ko där. Det var flera kor i huset och han förstår ingenting. Då ser bonden att familjens bil är borta och går hem igen. När han är hemma så ser han att tårtan är slut men det gör ingenting för den hade barnen ätit upp den.

  Så var det dags att mjölka korna igen. Och då ser han att en ko har fått en kalv. Bonden hämtar sin fru och barnen kommer med tårta i hela ansiktet. Barnen går hem. Bonden och hans fru tar hand om kalven som får heta Maja.

  Påskharen har lagt ut alla äggen och bonden gör en ny tårta fast då kommer dom på att dom har glömt hästarna så pannkakorna bränns och påskharen går till nästa hus.

 10. Lille Gul och Jultomten

  Det var en gång en liten kyckling som hette Lille Gul. Han bodde med sin mamma och pappa i ett stort ägg. Mamma hette Fjäder Flax och pappa Tuppen Gali.

  En dag när Fjäder Flax och Tuppen Gali vakande var Lille Gul borta!

  • Neeej! Lille Gul är borta! ropade föräldrarna.
  • Undrar var han har tagit vägen? sa mamma Fjäder Flax.
  • Vi måste ut och leta! sa Tuppen Gali.
  • Eller så ringer vi Kycklingpolisen! sa mamma.

  De ringer polisen, och han undrar vad som hänt.

  • Vår lille Gul är borta! När vi vaknade i morse var det bara en fjäder kvar i sängen.
  • Jag kommer direkt! Var bor ni?
  • Vi bor på Kycklinggatan 3.

  När Konstapel Tupp kommer dit börjar han leta efter ledtrådar. Han ser fjädern i sängen, men han hittar också fjädrar på golvet. Det ser ut som det fortsätter med fjädrar in under sängen.

  • Aha, säger konstapeln, han ligger nog under sängen. Han lyser med sin ficklampa, men där är det tomt!

  De fortsätter leta. De letar länge, länge.

  Konstapeln är tvungen att gå hem och äta påsklunch, men Fjäder Flax och Tuppen Gali fortsätter leta hela dan.

  Under tiden som alla letar efter Lille Gul, befinner han sig i Påskharens bo. Det ligger på Nordpolen, och dit hade påskharen tagit honom efter att ha rövat bort honom från ägget. De hade åkt med Jultomtens släde. Först hade Lille Gul blivit jätterädd när haren tog honom, men så hade Påskharen lovat att han skulle få godis, och då blev han glad igen. När Lille Gul mumsat på sitt godis gick han iväg för att hälsa på Jultomten.

  • Hej Lille Gul, vad gör du här? Du ska ju vara hemma och vara en påskkyckling!
  • Nej, jag vill vara här och ha mer godis, svarar kycklingen.
  • Om du äter mer godis blir du bara en fet höna, och då kanske du hamnar på påsk-bordet! Vill du inte stanna här och bli min leksakstestare?
  • Nej, jag vill hem till min mamma och pappa och vara en påskkyckling. Tomten ringer nordliga scoutkåren som skickar en hundsläde som tar hem Lille Gul.

  Alldeles ovanför kycklingvägen 3 trillar Lille Gul ur släden och …

  Lille Gul vaknar alldeles kallsvettig i sin säng. Han inser att alltihop bara var en dröm! Han hör hur någon sjunger Ja, må han leva! Det är hans födelsedag idag.

 11. Påskägget som försvann

  Det var en gång en tupp och en höna som sprang till ett ägg som låg i en buske. Ägget glittrade i guld och var STORT. Tuppen och hönan ville gärna ha det stora glittrande ägget.

  Precis när dom skulle ta ägget då kom en stor kråka och flög iväg med det. Tuppen och hönan blev rädda för kråkan. Tänk om den skulle äta upp dom. Tuppen och hönan sprang genast hem och packade en matsäck med frön täckta av choklad och en flaska vatten. Dom tänkte övernatta i skogen där dom hittade ägget. Nästa dag skulle dom börja leta efter ägget. Plötsligt hör dom något.  Vad kan det vara? Vad kan det vara? En björn? Dom gömmer sig snabbt i busken men glömmer ta med fröna och vattenflaskan.

  Det var ingen björn som kom det var kråkan som kom tillbaka och tog maten som dom hade med sig. Kråkan flög iväg igen. Tuppen och hönan började smyga efter kråkan. Kråkan bodde långt, långt, långt inne i skogen i en hög, hög tall. Kråkan flög hem till sitt bo med tuppen och hönan hack i häl.

  Dom gömmer sig i en buske under trädet. Ägget måste ligga i boet tänker tuppen och hönan. Vad gör vi? Dom börjar kasta upp sten för att boet skall rasa ner. Maten låg i boet men inte det glittrande stora ägget. Var kan det vara? Kråkan har nog gömt ägget i ett annat ihåligt träd. Dom börjar leta. Dom kan nämligen lukta sig till var ägget är. Dom börjar leta i många olika träd. I det sista stora äppelträdet låg ägget längst upp. Hur skall vi få ner ägget? Då hittar dom en studsmatta som en bonde hade glömt. Tuppen och hönan drar studsmattan till trädet för att försöka hoppa och få tag i ägget. Dom lyckas inte att få ner ägget men då kommer kråkan och skrämmer iväg dom. Dom gömmer sig i ett högt gräs. Kråkan flyger över dom för att skrämmas. Tuppen och hönan försöker övertala kråkan att lämna tillbaka ägget. – Du får en fin silversked av oss om du tar ner ägget. Då blev kråkan nöjd och glad. Tuppen och hönan får ägget med sig hem. När dom kommer hem kläcks ägget.

  I ägget kommer en liten guldkyckling fram. Tuppen och hönan tar hand om kycklingen som sin egen lilla kyckling. Kråkan är glad för sin silversked. Alla lever lyckliga i alla sina dagar.

Visst är det helt fantastiska sagor! Nu blir det till att vänta på resten också.

Glad Påsk!

önskar elever och personal från Myggenäs skola.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *